Pisanie o czekoladzie zdaje się być prawdziwą przyjemnością. Mniejszą jednak jak jej smakowanie. Czekolada ma na tyle pozytywne konotacje, że powstaje coraz więcej pijalni, manufaktur oraz miejsc, które noszą jej nazwę. Czekolada kojarzy się nam pozytywnie, smacznie i miło. Czekolada powstaje dzięki owocom kakaowca, które Krzysztof Kolumb sprowadził do Europy po raz pierwszy. Z owoców kakaowca powstaje kakao i masło kakaowe, które są podstawowym składnikiem wybornej czekolady.
Na początku obalmy mit, że czekolada psuje zęby. Czekolada zawiera cukier, który może przyczynić się do powstawania próchnicy, ale w mniejszym stopniu niż inne słodkości, Czekoladowe węglowodany proste są delikatne dla zębów. Największe spustoszenie robi jednak cukier. Ponadto kakao zawiera substancje, które mogą zapobiec próchnicy. Jak się okazuje wyciąg z łupin kakaowca dodawany jest do niektórych past do zębów. Mitem jest też stwierdzenie, że czekolada psuje cerę. Póki co żadne badania tego nie potwierdzają.
Jak widać czekolada może pozytywnie wpływać na nasz organizm. Poza tym działa kojąco na wszelkie kłótnie i waśni. Jeżeli chcemy kogoś przeprosić wystarczy podarować pudełeczko czekoladek lub pięknie zapakowanych pralinek, a wszelkie troski pójdą w niepamięć. Podobnie sprawa wygląda w okazywaniu uczyć, podziękowaniach i innych okolicznościach, w których czekolada sprawdza się idealnie jako prezent.
Kupowanie dobrej czekolady?
Przed kupnem czekolady sprawdźmy jej etykietę. Zwróćmy uwagę na zawartość kakao, im go więcej tym czekolada zdrowsza. Najwięcej kakao zawiera czekolada gorzka, gdyż ma go w swoim składzie aż do 90%. Niestety czekolada gorzka nie posiada walorów smakowych, które większość z nas poszukuje. Zwykle czekolady najsmaczniejsze posiadają sporo cukru, np. czekolada biała ma go aż do 70% w swoim składzie. Cóż, nie zawsze mamy ochotę na zdrową, gorzką czekoladę. Czasami potrzebujemy prawdziwie słodkiego szaleństwa, pamiętajmy wówczas o umiarze i wyborze produktu z jak najmniejszą ilością chemii, czyli wszelkich E202, E440, E… w składzie czekolady.
Do kupowania czekolady jesteśmy przyzwyczajeni, nabywając ją w postaci tabliczek, trufli i pralinek w sklepach, które są najbliżej nas. Większość z konsumentów potrafi wymienić kilka polskich i zagranicznych firm produkujących czekoladę i mniej więcej porównać, która marka jest lepsza. Mniejsza część konsumentów zdaje sobie sprawę, że jeszcze lepszą czekoladę mogą nabyć w innych miejscach czasami niestety odleglejszych. Pomocnym może wydać się wówczas internet i sklepy z czekoladą i pralinami, które znajdują się w sieci.
Ładnie podane, smakuje lepiej
Czekolada powinna być ładnie podana. Wiadomym jest fakt, że wszystko co ładnie podane, smakuje lepiej. Warto zadbać o walory nie tylko smakowe, ale i wzrokowe. Jeśli chcemy sprawić komuś lub sobie prawdziwą przyjemność sprawmy podwójną podając pyszną czekoladę w pięknym opakowania. Czekoladki to dobry prezent na Dzień Matki.
Komentarze: